Comensha & VNG
Jaar: 2020

Online strategie, Visuele identiteit, UX/UI design, Social media campagne, (Info)graphics

De longread als volwaardige vervanger van een magazine

Deze longread over mensenhandel bevat ervaringsverhalen van zowel slachtoffers als professionals en is bedoeld voor bestuurders, professionals en burgers die samen het verschil willen maken. Zeppa ontwikkelde deze longread samen met journalist Jessica Maas in opdracht van CoMensha (Coördinatiecentrum tegen mensenhandel) en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten).

Een ontwerp met signaalfunctie

Medewerkers bij gemeentes kunnen signalen van mensenhandel oppikken, ook als dit geen onderdeel is Medewerkers bij gemeentes kunnen signalen van mensenhandel oppikken, ook als dit geen onderdeel is van hun werk. Mensenhandel is geen ver van ons bed show, maar vindt plaats in Nederland. Om deze boodschap luid en duidelijk onder de aandacht te brengen kozen we voor een ontwerp in zwart, wit en geel. Signaalkleuren om alle betrokken partijen wakker te schudden.

Duidelijke typografie

Voor de koppen kozen we een super bold lettertype, wat de signaalfunctie ondersteunt. De overige typografie plaatsen we in een goed leesbaar schreef font, waardoor de langere teksten goed leesbaar bleven.

Heldere teksten

Journalist Jessica Maas schreef alle teksten en hield het verhaal kort en bondig. We plaatsten de verhalen van de slachtoffers op zwart en wisselden deze af met korte interviews met de professionals op wit, waardoor het een goed leesbaar verhaal blijft.

Sprekende fotografie

Bas Losekoot fotografeerde prachtige beelden van dit moeilijke onderwerp. Omdat in veel gevallen de slachtoffers niet in beeld wilden, maakt dit het fotograferen extra uitdagend. Bas slaagde er in om ook zonder hoofden spannende en spreken beelden te schieten.

“Het eerste ontwerp van Zeppa voor de longread was meteen een schot in de roos. Dit was precies de uitstraling die we zochten. Ik kijk met plezier terug op de fijne samenwerking met Zeppa! Voor herhaling vatbaar.”

Jessica Maas, journalist

Ondersteundende graphics en video

De teksten worden ondersteund door video en graphics, waardoor het totaabeeld afwisseldend is.

Longread enthousiast ontvangen

De longread werd enthousiast ontvangen en is een uitstekend voorbeeld van hoe een goed ontwerp, duidelijke teksten en krachtige fotografie elkaar kunnen versterken. Deze longread laat daarmee zien dat het een volwaardige vervanger is van een magazine.