Opdrachtgever: Superuse Studios
Jaar: Vanaf 2017

Infographics, Redactioneel ontwerp

Een fase in een cyclus van gebruik en hergebruik

Superuse Studios is een Rotterdams architectenbureau dat is gevestigd in Blue City, het voormalige zwemparadijs Tropicana. Die bijzondere keuze is geen toeval, want alle ontwerpen van dit bureau maken slim gebruik van bestaande materialen, met als doel verspilling en verbruik tegen te gaan. Zij beschouwen hun ontwerpen dan ook niet als het begin van een lineair proces maar als een fase in een cyclus van gebruik en hergebruik. Superuse Studios vroeg Zeppa een presentatie te maken die deze werkwijze voor hun opdrachtgevers inzichtelijk maakt.

Tropicana voor / Blue City na © Urbex, Frank Hanswijk

(

)

Oogstkaart, alle materialen worden binnen een bepaalde straal gezocht

(

)

Missie

(

)

Allereerst hebben we de werkwijze van Superuse Studios gereduceerd tot een aantal stappen en substappen. Stap 1 is de inventarisatie van aanwezige materialen, dan gaan de architecten ontwerpen, na de materialenoogst wordt er opnieuw ontworpen en daarna koopt Superuse Studios pas nieuwe materialen in en wordt het project gerealiseerd. Dit leidt allemaal tot stap 8: het reduceren van CO2-uitstoot. Daar moet natuurlijk iedere opdrachtgever enthousiast van raken.

Eerste schetsen voor iconen van de verschillende stappen

(

)

Uitgewerkte schetsen voor iconen van de verschillende stappen

(

)

Definitieve iconen van de verschillende stappen

(

)

‘Zeppa heeft Superuse Studios geholpen haar vernieuwende ontwerpproces op een heldere manier in beeld te brengen en is daarin op een lichtvoetige manier geslaagd.’

Jan Jongert, mede-oprichter Superuse Studios

De circulaire werkwijze van Superuse Studios dwingt hen niet alleen te kijken naar de materialen die voorhanden zijn en deze ten volle te benutten, het beïnvloedt hun gehele ontwerpproces. Met onze illustraties en graphics kan Superuse Studios haar klanten overtuigen van deze unieke en duurzame ontwerpfilosofie.

Stappenplan (0:28)

‘Complexe informatie structureren en uitschetsen kost veel tijd, maar daarom oogt het eindresultaat zo simpel.’

Hessel de Ronde, ontwerper Zeppa

Layout schetsen

(

)

Layout schetsen

(

)

Posters

(

)

Posters

(

)