Comensha & VNG

Een longread over mensenhandel in Nederland

Onzichtbaar is een longread over mensenhandel in Nederland die Zeppa samen met journalist Jessica Maas en fotograaf Bas Losekoot ontwikkelde. De longread bevat ervaringsverhalen van zowel slachtoffers als professionals en is bedoeld voor mensen en professionals die het verschil willen maken.

Diensten: Online strategie, Branding, UX Design, UI Design, Social media campagne, Animatie
Lees meer Lees minder

Medewerkers bij gemeentes kunnen signalen van mensenhandel oppikken, ook als dit geen onderdeel is van hun werk. Mensenhandel is niet een 'ver van ons bed show'; het vindt ook plaats in Nederland.

Om deze boodschap luid en duidelijk onder de aandacht te brengen, kozen we voor een ontwerp in zwart, wit en geel. Signaalkleuren om alle betrokken partijen wakker te schudden. Voor de koppen kozen we een super bold lettertype, dat de signaalfunctie ondersteunt.

Journalist Jessica Maas schreef de teksten en hield het verhaal kort en bondig. We plaatsten de verhalen van de slachtoffers op zwart en wisselden deze af met korte interviews met de professionals op wit, waardoor het een goed leesbaar verhaal blijft.

Bas Losekoot fotografeerde prachtige beelden van dit moeilijke onderwerp. Omdat in veel gevallen de slachtoffers niet in beeld wilden, maakte dit het fotograferen extra uitdagend. Bas slaagde er in om ook zonder gezichten spannende en sprekende beelden te schieten.

In de strijd tegen mensenhandel is samenwerking cruciaal. Alleen door een goede samenwerking kunnen we voorkomen dat slachtoffers tussen wal en schip vallen. Vandaar deze longread.

Resultaat

  1. Een helder document wat het onderwerp van verschillende kanten belicht.

  2. Een toegankelijk magazine wat inzicht geeft in probleem en oplossing.

Het eerste ontwerp van Zeppa voor de longread was meteen een schot in de roos. Dit was precies de uitstraling die we zochten. Ik kijk met plezier terug op de fijne samenwerking met Zeppa! Voor herhaling vatbaar.

- Jessica Maas, journalist

Client

Comensha & VNG

Diensten Online strategie, Branding, UX Design, UI Design, Social media campagne, Animatie

Copy

Jessica Maas

Fotografie

Bas Losekoot

Web development

Studio Divv

Gerelateerd

Ook een longead maken over een complex onderwerp?

Neem vrijblijvend contact op.

Contact